Rabu, 25 Mei 2011

Ayam masak merah

bahan A

  • 1 ekor ayam
  • 1 labu bawang besar
  • 2 sudu makan sos tomato
  • minyak masak
  • garam dan gula secukup rasa
  • serbuk kunyit
bahan B (dikisar)

  • 15 tangkai cili kering
  • 2 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 2 batang serai
  • 4 biji tomato
Cara membuat :

  • ayam dipotong kecil dan dibersihkan kemudian gaul dengan serbuk kunyit dan garam. goreng ayam sehingga masak.
  • panaskan minyak dalam kuali. tumis bahan yang dikisar sehingga garing.
  • masukkan ayam yang telah digoreng.
  • masukkan sos tomato,bawang besar,garam dan gula. gaul sehingga sebati dan rata.
  • hidangkan.

slrppp !!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan